Wil jij aan de slag in een dynamisch internationaal familiebedrijf?  Hou je van korte lijnen en een informele werksfeer? Heb jij een no-nonsense mentaliteit en hou je van aanpakken? Volg je opleiding in het hoger onderwijs en ben je opzoek naar een uitdagende stage of afstudeeropdracht? Dan is Van der Leun op zoek naar jou!

De opdracht:

Rekenmethode DC-kortsluitberekening

Dit bieden we jou

Je komt te werken bij een groeiend en dynamisch familiebedrijf. De werksfeer is goed en informeel. Je ontvangt een stagevergoeding en reiskostenvergoeding. In de huidige corona tijd kun je, voor zover dat mogelijk is, thuis aan je stageopdrachten en opdrachten werken. Dit zal altijd in overleg gaan met je stagebegeleider. 

De opdracht

Achtergrondinformatie
Van der Leun bouwt schakelborden voor grote vermogens voor de maritieme sector. Denk daarbij aan spanningen van 400V en 690V en stromen van meer dan 2000A. Van elk schakelbord moet berekend worden wat de kortsluitstroom is. De berekening is onderdeel van de keuringsprocedure van het bord.

Keuringsinstanties zijn onder andere Lloyds Register, Bureau Veritas, Det Norske Veritas, American Bureau of Shipping. Per schip wordt er één keuringsinstantie gekozen door de klant/werf. Dit verschilt per opdracht.

Gekozen componenten en de bouw van het schakelbord moeten aan de berekend waarde voldoen en scheepskeur hebben. Verder zijn de normen welke gebruikelijk zijn, dus bestaande IEC normen van toepassing. Als de regels zijn vastgelegd in classificatie, dan zijn deze te downloaden bij de betreffende organisatie. Bijvoorbeeld BV: marine-offshore.bureauveritas.com/rule-notes-and-guidance-notes, o.a. NR467 & NR217

Per project gaat een rapport naar één classificatiebureau (BV, LR, DNV, ABS etc.) welke van toepassing is op het betreffende project en naar de klant. Een rapport kan ook naar een instantie als “Transport Canada” gaan als het schip in Canadese wateren wordt ingezet.

Voor wisselspanningsborden worden deze berekeningen gemaakt met onder andere het computer programma ETAP.

Er is een tendens om weer meer DC schakelborden te gaan toepassen. Ook Van der Leun heeft daar mee te maken. Ook bij deze schakelborden moeten de kortsluitberekeningen gemaakt worden. Hiervoor is niet voldoende kennis binnen het bedrijf aanwezig en de berekeningen worden uitbesteed.

Van der Leun zou deze berekeningen graag in eigen beheer uitvoeren, dit maakt het gemakkelijker berekeningen in een vroeg stadium uit te voeren en daarop een ontwerp aan te passen.

De opdracht
Het uitwerken van een algemene rekenmethode voor DC-kortsluitberekening, welke voor meerdere projecten gebruikt kan worden en dus geschikt moet zijn voor herhaling.

Met behulp van een model is het schakelbord door te rekenen. Modelleren van generatoren, accusystemen, schakelbord, frequentie drives, zekeringen en koperrails naar vervangingsschema bestaande uit weerstanden, inducties, capaciteiten, dioden en spanningsbronnen.

Met de berekeningen en simulatie van kortsluitproeven kan de kA waarde en selectiviteit worden bepaald. De kA waarde is nodig om het ontwerp van het schakelbord verder uit te werken.

Met een computersimulatie kunnen wat-als simulaties worden uitgevoerd. Ergens in het schakelbord wordt een kortsluiting gesimuleerd, uit het rekenmodel volgt het resultaat. Bij veel installaties is het van belang dat in zo’n situatie alleen de fout wordt afgeschakeld. 

Uit de berekeningen volgen ook eventuele aanbevelingen voor dimensionering en montage van koperwerk. Filterberekeningen voor zowel het DC net (wegfilteren rimpelspanning) als het AC net (terugbrengen aandeel van hogere harmonische).

Het rekenmodel moet voldoen aan de normen welke gebruikelijk zijn, dus bestaande IEC normen. Het rekenmodel kan gevalideerd worden met de berekeningen van een bestaand project van afgelopen jaar, deze berekeningen zijn gemaakt door een surveyor die bij Lloyds Register (LR) werkt (inhuur expertise). Het schip valt onder de regelgeving Bureau Veritas. Anders ontstaat er een conflict van belangen.

Aan het eind van de stage
Van der Leun krijgt een werkbare rekenmethode, simulatie via ETAP of vergelijkbare computerprogramma’s. Onderzocht wordt of bestaande rekenmodules toe te passen zijn.

De rekenmethode is duidelijk gedocumenteerd en word in ieder geval gevalideerd aan eerder uitgevoerde berekeningen.

Over ons

Van der Leun is meer dan 100 jaar actief in de elektrotechniek en werkt over de hele wereld aan installatieprojecten. Zowel in de maritieme industrie, utiliteit, bagger en offshore. Zo hebben we naast ons hoofdkantoor in Sliedrecht ook vestigingen in o.a. Roemenië, China, Vietnam en Singapore. Onze specialismen hebben we ondergebracht in drie divisies: Maritieme installaties, Metaalbewerking en Elektrotechniek. Met onze 225 medewerkers werken we samen aan innovatieve, betrouwbare geïntegreerde oplossingen voor topbedrijven wereldwijd. Van der Leun​ wil de wereld voor ​haar​ klanten kleiner maken door ze wereldwijd lokaal te ontzorgen.​​

Informatie en solliciteren

Heb je vragen? Bel dan naar 0184-413288 en vraag naar Hans van de Velde, Manager Technical Departments.

Wanneer je interesse hebt om bij ons stage te lopen of je wanneer jij je afstudeeropdracht bij ons wilt doen, dan zien wij jouw motivatie en CV graag tegemoet via onderstaande button.

Meer stageplaatsen

Open sollicitatie

Staat dé stageplaats of afstudeeropdracht er voor jou niet bij? Stuur ons gerust een bericht. We kunnen dan samen kijken hoe we invulling kunnen geven aan je stage of afstudeeropdracht.

Lees meer
Open sollicitatie

HBO meewerkstage Human Resources

Ben jij op zoek naar een afwisselende meewerkstage op het gebied van HRM en ben je momenteel bezig met een HBO studie richting HRM? Wil jij het vak graag in een dynamische praktijk leren kennen? Dan zijn we op zoek naar jou!

Lees meer
HBO meewerkstage Human Resources